De beste conversie-optimalisatie tools (2023)

conversie optimalisatie tools

Als je aan conversie optimalisatie doet, dan is het natuurlijk essentieel dat je goede tools hebt. Je kan moeilijk je website verbeteren zonder data, en die data moet ergens vandaan komen.

Maar het vinden van de juiste tools kan lastig zijn.

Welke tool is nou echt de beste tool voor mij? Welke tool heeft net die extra functie die ik zoek? Welke past het beste binnen mijn budget? Er zijn zoveel tools die zoveel dingen kunnen dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet.

bos van CRO tools

Help, ik ben verdwaald...

Ik snap die vragen heel goed; ik heb ze zelf ook allemaal gehad. Daarom heb ik een selectie van de beste tools gemaakt, om je te helpen een weg door dat bos te vinden.

Op zoek naar de juiste tool om jouw conversieratio omhoog te liften? Scroll dan snel verder, en vind jouw perfecte match.

A/B test tools

Laten we beginnen met A/B test tools voor het uitvoeren van experimenten. Je kan je natuurlijk onmogelijk bezighouden met conversie optimalisatie zonder een tool om mee te A/B testen.

Voor hen die het nog niet kennen, een samenvatting: A/B testen is het maken van een aanpassing aan je website en deze aangepaste versie tegelijk met de originele site live te zetten.

De helft van je bezoekers krijgt de oude site te zien, de andere helft de nieuwe site. De resultaten van beide versies worden gemeten, en zo kun je na de test zien welke versie beter is. Is de conversieratio hoger bij je nieuwe versie? Dan is je test een succes!

Software om A/B testen mee uit te voeren verschilt op meerdere vlakken. Over het algemeen moet je een afweging maken tussen gebruiksgemak, technische mogelijkheden en prijs. Hoe ingewikkelder en technischer de dingen zijn die je met je tool wilt doen, hoe lastiger de tool in gebruik zal zijn.

Voor het bouwen en uitvoeren van A/B testen zijn veel verschillende tools beschikbaar. Maar welke tool past nou het beste bij jou? Hier een overzicht van populaire a/b test tools.


Google Optimize

Google Optimize Screenshot

Natuurlijk komt de figuurlijke baas van het internet (Google) terug op mijn lijst. Een ideale tool voor beginners.

Automatische integratie met andere Google tools (waaronder Analytics) en de welbekende Google designstijl maken Google Optimize een goede plek om jezelf bekend te maken met de wereld van A/B testen. Daarnaast is de tool gratis te gebruiken, wat altijd een voordeel is.

Een nadeel van Google Optimize is dat je met de gratis versie maximaal 5 experimenten tegelijkertijd actief mogen zijn. Het is daarnaast ook niet heel makkelijk om klikdoelen in te stellen.

Prijs:
Gratis (basisversie), Op aanvraag (360 versie)

Meer informatie over Google Optimize


Visual Website Optimizer

Visual Website Optimizer VWO Screenshot

Visual Website Optimizer, ook wel bekend als VWO, is de zelfbenoemde makkelijkste A/B testing tool die er is. Maar VWO is eigenlijk meer een all-in-one CRO tool. Zelfs hun goedkoopste pakket laat je tegelijk ook o.a. heatmaps en sessie-opnames maken.

Deze tool is - met name in Nederland - enorm populair, en dat is met goede reden. Een nadeel van VWO vind ik dat de helpdesk in India zit en je soms niet de meest duidelijke antwoorden krijgt op je vragen.

Prijs:
vanaf $349 per maand

Leer meer over VWO


Optimizely

Optimizely Screenshot

Optimizely is mijn persoonlijke favoriet voor CRO professionals. Optimizely biedt een aantal technisch diepgaande mogelijkheden die je bij de concurrentie niet snel zult vinden. Plus, de support en gebruiktsvriendelijkheid van Optimizely is top-notch.

Daarnaast loopt Optimizely op het gebied van A/B testen vaak voorop, met ondersteuning voor moderne web design technieken waar andere tools nog wel eens moeite mee kunnen hebben. Als je meer ervaren bent, biedt Optimizely je opties die je nergens anders krijgt.

Prijs:
Op aanvraag

Leer meer over Optimizely


AB Tasty

AB Tasty Screenshot

De naam doet me denken aan een combo tussen A/B testen en een hamburger, maar AB Tasty is eigenlijk een all-in-one CRO platform.

Naast A/B testen kan je met AB Tasty onder andere ook heatmaps maken, korte enquêtes onder je bezoekers afnemen, en je hebt de keuze tussen een geavanceerde code-editor en een toegankelijke WYSIWYG editor. AB Tasty heeft voor ieder wat wils.

Prijs:
Op aanvraag

Leer meer over AB Tasty


Convert

Convert Screenshot

Convert (of Convert Experiments) maakt het met zo’n simplistische naam niet makkelijk om gevonden te worden. Jammer, want het is een solide tool voor je A/B testen.

Convert is redelijk gebruiksvriendelijk, en zijn toegankelijke WYSIWYG editor maakt het bouwen van je testen makkelijk. Met meerdere typen testen beschikbaar kan Convert je een goede oplossing zijn voor mensen die snel en makkelijk hun testen willen laten draaien.

Prijs:
vanaf $599 per maand

Leer meer over Convert

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

Heatmaps en sessie opnames

Laten we nu een kijkje nemen in de wereld van heatmaps en sessie opnames. We voegen deze twee technieken samen omdat bijna alle tools die heatmaps kunnen maken ook sessie opnames kunnen maken en vice versa.

Een beknopte uitleg: sessie opnames zijn opnames van het scherm van een gebruiker terwijl zij op je site zitten. Deze opname kan je terugkijken als een video. Zo kan je zien hoe hun cursor beweegt, en wat zij doen op de site. Zo kan je mogelijke problemen in de bruikbaarheid opsporen.

Heatmaps zijn afbeeldingen van de website waarop de activiteit van alle gebruikers in één afbeelding is weergegeven. Denk bij activiteit aan dingen als kliks of scrollen. Lees dit artikel als je meer wilt leren over dit onderwerp: De ultieme gids voor heatmaps, clickmaps en scrollmaps.

De meeste tools in dit segment bieden grofweg dezelfde basisfuncties; heatmaps maken, sessie opnames maken, en vaak ook een vorm van gebruikersfeedback verkrijgen. Deze tools onderscheiden zich vaak in de extra functies die ze bieden, een bepaalde specialisatie (zoals funnels), of simpelweg de prijs.

Het is handig om een idee te hebben van wat je met je tool wilt doen voordat je er een kiest, zodat je een kan kiezen die het beste aansluit bij jouw behoeften.

Nu is de vraag: welke tool is het beste voor jou?


Hotjar

Hotjar Screenshot

Hotjar is mijn persoonlijke favoriete tool op het gebied van heatmaps, sessie opnames en enquêtes. Hotjar is erg overzichtelijk en zeer gebruiksvriendelijk. Zelfs als een compleet groentje in de wereld van heatmaps zal je Hotjar meteen onder de knie krijgen.

Het heeft niet echt een bepaalde bonus of speciale functie, maar het doet zijn taak zo goed dat dat ook niet nodig is. Ik gebruik Hotjar altijd zelf, en ik ben enorm tevreden.

Prijs:
Gratis (persoonlijk gebruik), vanaf $29 per maand

Meer informatie over Hotjar


Lucky Orange

Lucky Orange Screenshot

Ik moet toegeven, Lucky Orange ziet er qua design misschien wat verouderd uit. Maar laat je niet misleiden, Lucky Orange is een robuuste tool.

Naast sessie opnames, heatmaps en enquêtes biedt Lucky Orange ook de mogelijkheid om een live chat op je site te plaatsen. Lucky Orange biedt goedkope pakketten voor lage hoeveelheden verkeer, dus als je maar één of twee middelgrote sites wilt optimaliseren kan Lucky Orange en goede optie zijn.

Prijs:
Vanaf $10 per maand

Leer meer over Lucky Orange


SessionCam

SessionCam Screenshot

SessionCam biedt alle functies die je verwacht in deze categorie, maar daarnaast biedt het een aantal extra functies die voor sommige gebruikers waardevol kunnen zijn.

Wat mij opvalt zijn hun automatische error-detectie en hun AI-gestuurde “struggle detection”, die automatisch probeert knelpunten aan te wijzen op basis van het gedrag van gebruikers. Het kan een echte CRO-expert natuurlijk niet vervangen, maar wie weet kan het tot extra inzichten leiden.

Prijs:
op aanvraag

Leer meer over SessionCam


Mouseflow

Mouseflow Screenshot

Mouseflow heeft zijn krachten liggen in een aantal details die het onderscheiden van de rest. Zo kun je bijvoorbeeld ook een heatmap maken van een landkaart gebaseerd op de locatie van je gebruikers. Handig als je aan directe targeting wil gaan doen en je werkgebied breed is.

De verhouding tussen de prijs en het maximaal aantal paginaweergaven per maand is bij Mouseflow echter wel hoger dan bij andere tools. Ik denk persoonlijk dat je beter waar voor je geld vindt bij andere tools, maar ze hebben een gratis demo, dus proberen kan altijd.

Prijs:
vanaf €29 per maand

Leer meer over Mouseflow


Crazy Egg

Crazy Egg Screenshot

Crazy Egg is een tool met veel focus op heatmaps, wat als voordeel heeft dat je zeker weet dat deze heatmaps ook goed zijn.

Naast de verwachte scrollmaps en clickmaps biedt Crazy Egg ook hun unieke confetti maps. Hier kan je in zien waar mensen van specifieke verkeersbronnen klikken, wat je extra inzichten over deze gebruikerssegmenten kan brengen.

Je kunt CrazyEgg ook integreren met meerdere A/B test tools, wat handig is.

Prijs:
vanaf €24 per maand

Leer meer over Crazy Egg


Inspectlet

Inspectlet Screenshot

Inspectlet is misschien iets minder bekend naast grote namen als Hotjar of Crazy Egg, maar onderschat Inspectlet niet. Het is een solide tool die alles doet wat je van dit type tool verwacht. Sessie-opnames, heatmaps, A/B testen, formulier analyse, het is hier allemaal.

Een unieke bonus is dat Inspectlet ook een functie heeft om Javascript errors op je site bij te houden. Wie weet kan dat van pas komen als je op zoek bent naar fouten in je site. Hun goedkoopste plan is gratis, dus je kan het altijd proberen!

Prijs:
vanaf €33 per maand

Leer meer over Inspectlet


Landingspagina tools en builders

Als je werkt met websites en/of CRO, is de kans groot dat je te maken krijgt met landingspagina’s. Deze kan je natuurlijk van de grond af aan zelf bouwen, maar er zijn veel mensen die kiezen voor een tool om hen hierbij te helpen.

Voor mensen die minder ervaren zijn met HTML en Javascript, en mensen die niet fulltime bezig zijn met het bouwen en sleutelen aan websites kan een tool voor landingspagina’s een uitkomst zijn.

Deze tools stellen je in staat om makkelijk een landingspagina te maken, meestal met behulp van templates en een toegankelijke drag-and-drop editor.

Tools om landingspagina’s te bouwen lijken op tools voor A/B testen, in dat je over het algemeen een afweging moet maken tussen toegankelijkheid en technische mogelijkheden. Hoe wil jij je pagina maken? Snel en makkelijk, of met veel controle en diepgang? Pas je keuze voor een tool hier op aan.


Instapage

Instapage Screenshot

Als het gaat om tools om landingspagina’s mee te bouwen, staat Instapage ergens bovenaan de lijst. Hun editor is een van de beste editors die ik heb gebruikt.

Het is enorm intuïtief en makkelijk in gebruik, maar tegelijk ben je enorm vrij in hoe je je pagina wilt ontwerpen. Je kan elementen vrij overal plaatsen waar je ze wilt hebben.

Het is een van de duurdere opties binnen de landingspagina bouwers, maar het is de prijs helemaal waard.

Prijs:
vanaf $99 per maand

Leer meer over Instapage

Unbounce

Unbounce Screenshot

Unbounce is een sterke optie voor mensen die op zoek zijn naar wat meer geavanceerde functies voor hun landingspagina software.

Unbounce heeft een gemakkelijke what-you-see-is-what-you-get editor, waarmee je gemakkelijk je landingspagina kan personaliseren.

Daarnaast heeft Unbounce ook wat meer technisch geavanceerde functies. Voor nieuwkomers kunnen deze wat lastig zijn, maar voor ervaren landingspagina bouwers kan dit net de extra controle geven die je zoekt.

Prijs:
vanaf $99 per maand

Leer meer over Unbounce


Leadpages

Leadpages Screenshot

Leadpages is zeer betaalbaar in vergelijking met de concurrentie, maar dit betekent helaas ook dat de tool niet zo uitgebreid is als sommige concurrenten. Zo kan je bijvoorbeeld geen nieuwe pagina maken zonder een template te gebruiken.

Dit hoeft echter niet alleen negatief te zijn. De editor laat je elementen op een bestaand rooster plaatsen, waardoor je heel makkelijk en snel een website kan bouwen.

Als je vooral op zoek bent naar een manier om snel en makkelijk mooie landingspagina’s te bouwen en niet enorm veel geeft om alle kleine details, of als je budget niet al te groot is, kan Leadpages perfect voor je zijn.

Prijs:
vanaf $25 per maand

Leer meer over Leadpages


ClickFunnels

ClickFunnels Screenshot

Clickfunnels heeft een focus op het bouwen en runnen van uitgebreide funnels. Binnen dit segment hebben zij absoluut hun krachten. ClickFunnels biedt op dit gebied tools en opties die je nergens anders zult vinden.

De editor werkt ook precies zoals je zou verwachten, wat het bewerken van pagina’s makkelijk maakt. Ik moet toegeven dat ik hun editor en vooral hun templates niet zo sterk vind als die van sommige concurrenten, maar mocht je specifiek op zoek zijn naar een tool om grote funnels mee te bouwen, dan kan ClickFunnels een uitkomst zijn.

Prijs:
vanaf $97 per maand

Leer meer over ClickFunnels


Landingi

Landigi Screenshot

Landingi klinkt een beetje als een tovenaar, maar de vraag is natuurlijk, kan het je landingspagina betoveren?

Landingi heeft een sterke editor waarmee je je pagina naar jouw smaak kan brengen. De UI van deze editor doet mij wat denken aan Photoshop. Ik denk dat als je daar ervaren mee bent, je ook vrij snel aan deze tool zal wennen.

De standaard templates vind ik persoonlijk niet altijd winnaars, maar met een beetje creativiteit in de editor kan je hier heuse pareltjes mee maken.

Prijs:
vanaf $29 per maand

Leer meer over Landingi


Peilingen en enquêtes

Volgens de peilingen doen deze tools voor peilingen het goed.

De meest voordehandliggende manier om achter de wensen van bezoekers te komen is simpelweg om het aan hen te vragen. Gelukkig zijn er veel tools om je dit te helpen doen.

Deze tools kunnen variëren in functionaliteit. Sommige zijn heel sterk in langere enquêtes, sommige zijn sterker in een snelle poll voor op je pagina, en sommigen hebben heel andere technieken. Je keuze zal afhangen van je behoeften.

Wil je je bezoekers vragen een langere vragenlijst in te vullen, of gaat het meer om een vlug vraagje tussendoor? En zijn die vragen alleen voor op je website, of ook voor daarbuiten? Kijk welke tool het meest flexibel om kan gaan met jouw wensen, en als het kan, probeer ze gratis uit.


Hotjar

Hotjar Survey Screenshot

We hebben het al eerder over Hotjar gehad, maar toch vinden we dat ze het verdienen hier nogmaals genoemd te worden.

Hotjar biedt tools waarmee je gemakkelijk peilingen en surveys kan maken. Deze zijn wel vooral ontworpen om op je website af te nemen, maar met de ingebouwde opties voor overlays en pop-ups wordt dit erg makkelijk gemaakt.

Als je naast enquêtes ook interesse hebt in tools zoals heatmaps of sessie opnames, dan is Hotjar de perfecte tool.

Prijs:
Gratis (persoonlijk gebruik), vanaf $29 per maand

Meer informatie over Hotjar


SurveyMonkey

SurveyMonkey Screenshot

We hebben allemaal al wel eens een enquête ingevuld via SurveyMonkey. Het is een van de meest gebruikte tools voor enquêtes die er is.

Het maken van enquêtes is makkelijk en snel. Maar SurveyMonkey biedt ook opties om je enquêtes makkelijk te verspreiden onder je doelgroep.

Ze hebben een optie voor een gratis account, dus mijn beste advies is gewoon om het eens te proberen.

Prijs:
Gratis, betaald vanaf €36 per maand

Meer informatie over SurveyMonkey


Typeform

Typeform Screenshot

Typeform is uniek in hoe je je enquêtes maakt. In Typeform typ je simpelweg je vragen in een tekstveld, alsof je in een kladblok bezig bent. Vervolgens maakt Typeform er automatisch een enquête van. Het is even wennen als je iets als Google Forms gewend bent, maar het scheelt uiteindelijk enorm veel tijd en kliks.

Daarnaast biedt Typeform je uitgebreide opties om je enquête mooi vorm te geven, wat voor sommige enquêtes zeer waardevol kan zijn. Een aanrader als je van plan bent veel enquêtes te gaan maken.

Prijs:
Gratis, betaald vanaf €30 per maand

Meer informatie over Typeform


Usabilla

Usabilla Screenshot

Usabilla is een beetje anders dan de typische tools voor enquêtes. Usabilla is niet bedoeld om klassieke enquêtes mee te maken.

In plaats daarvan plaatst Usabilla een kleine knop aan de zijkant van je website. Als gebruikers hier op klikken kunnen ze vervolgens kort hun feedback over je site geven.

Het heeft een wat specifieker doel dan andere feedback tools, maar de ervaring leert dat dit soort knoppen het vaak goed doen op een website. Als je feedback zoekt op specifieke webpagina’s, is Usabilla een zeer goede optie.

Prijs:
op aanvraag

Meer informatie over Usabilla

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

Project Management

Laten we het als laatste nog even hebben over tools voor project management. Het kan soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien als het om tools gaat, maar als je niet oppast kan dit net zo goed gaan gelden voor je eigen project.

Om je project soepel laten te verlopen is goede planning en een overzicht van de taken essentieel. Maar dat hoef ik denk ik niet meer uit te leggen, dat is er bij mij sinds de brugklas al ingestampt. Gelukkig zijn we wel een stuk verder gekomen dan die papieren agenda’s van toen: er is een heel scala aan tools wat je kan helpen.

Als het gaat om project management tools denk ik dat het vooral neerkomt op persoonlijke voorkeur. Elke tool heeft zijn eigen manier van informatie weergeven, maar ze hebben allemaal dezelfde functie. Ik zou bij deze tools vooral kijken welke user interface jou het meeste aanspreekt, en die uitproberen.


Trello

Trello Screenshot

De kans is groot dat Trello bekend klinkt. Het is een van de meest gebruikte project management tools.

Met Trello kan je een bord maken voor je project, en op dit bord kan je briefjes plaatsen met de verschillende taken. Deze kan je vervolgens toewijzen aan bepaalde leden van je team, en verplaatsen of uitbreiden als je voortgang hebt gemaakt.

Het is eigenlijk gewoon een digitale versie van een muur met plakbriefjes, en het werkt perfect.

De basisversie is gratis, en je kan hier behoorlijk veel mee, dus als je de plakbriefjesmethode gewend bent is dit een goede overstap.

Prijs:
Gratis, betaald vanaf €9,99 per gebruiker per maand

Meer informatie over Trello


Asana

Asana Screenshot

Asana is wat ik zelf gebruik voor mijn projecten, omdat ik het een van de meest overzichtelijke tools vind voor het beheren van meerdere projecten.

Voor elk project kan je een nieuw “Team” aanmaken (eigenlijk gewoon een nieuw bord), en binnen dit team kan je alle taken in een overzichtelijke, simpele lijst plaatsen. Elke taak kan je vervolgens uitbreiden met details en toewijzen aan teamleden.

Het is makkelijk, overzichtelijk, en ideaal voor teams die meerdere projecten tegelijk hebben lopen.

Prijs:
Gratis, betaald vanaf €9,25 per maand

Meer informatie over Asana


Effective Experiments

Effective Experiments Screenshot

Effective Experiments is uniek, omdat het specifiek is ontworpen voor het beheren van CRO projecten.

Effective Experiments (lekkere alliteratie) heeft integraties met veel CRO tools zoals Optimizely, VWO en Google Analytics. Hierdoor kan je gemakkelijk uitgebreidere informatie en details over je voortgang delen met de rest van je team.

Als je van plan bent om je project management tool voornamelijk in te zetten voor CRO projecten, dan zou Effective Experiments de investering waard kunnen zijn

Prijs:
Op aanvraag

Meer informatie over Effective Experiments

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

Net gepubliceerd op mijn conversie-optimalisatie blog:

Een conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics<

Conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics

Mijn favoriete Site Search rapporten en analyses in Google Analytics. Ontdek hoe jij je zoekfunctie kunt verbeteren.

Lees artikel
Psychologische prijzen

Psychologische prijzen: de ultieme gids met 30 tips en voorbeelden

Krachtige psychologische prijs principes die je kunt toepassen om je prijs(weergave) te verbeteren.

Lees artikel