De 25 beste conversie-optimalisatie boeken

25 beste conversie optimalisatie boeken

Als jij geïnteresseerd bent in conversie-optimalisatie, dan zal je er vast en zeker wel eens over hebben gelezen. Zo niet: conversie-optimalisatie! Zo, nu heb je het gelezen 😛.

Of je nou een conversie-optimalisatie beginner of een expert bent, lezen is een van de beste manieren om je vaardigheden te verbeteren en op peil te houden. Natuurlijk zijn er vele CRO blogs, maar als je echte diepgang zoekt zijn er enorm veel boeken om je te helpen.

selectie van boeken van mijn boekenplank

Een greep van de boekenplank op mijn kantoor

Als je wilt slagen met conversie-optimalisatie moet je een echte duizendpoot zijn. Er zijn veel verschillende facetten waar je wat van af moet weten, zoals: copywriting, design, usability, statistiek of projectmanagement.

Ik heb in mijn jaren als conversie specialist al heel wat boeken versleten en ik wil jou graag helpen je boekenlijst wat aan te vullen. Daarom heb ik een selectie gemaakt van mijn favoriete boeken.

Of je nou een nieuwkomer in de wereld van CRO bent, of een doorgewinterde expert, een echte boekenwurm of iemand die bijna nooit leest, hieronder vindt je voor ieder wat wils.

Design en usability


The Design of Everyday Things

Don Norman

Cover The Design of Everyday Things

Deze oldtimer is origineel uitgebracht in 1988, maar zelfs in deze moderne tijden is en blijft The Design of Everyday Things een “gouwe ouwe”. Goed en bruikbaar design is niet alleen belangrijk in conversie-optimalisatie, maar in alle aspecten van ons leven. Denk maar na, al wel eens met je neus tegen een deur aangelopen omdat je blijkbaar moest trekken? In dit boek zul je een aantal simpele, universele regels leren om je design zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Meer info op Bol


Lean UX

Jeff Gothelf en Josh Seiden

Cover Lean UX

Een geweldige gebruikerservaring is vandaag de dag belangrijker dan ooit; als iets niet bevalt zijn je gebruikers met één klik weg. Maar hoe weet je nou wat er beter kan? Lean UX laat je een goede manier zien aan de hand van de Lean Startup Methode. In Lean UX leer je hoe je de gebruikerservaring het beste én snelste kan testen en verbeteren. Voor beginnende startups, UX experts en designers is dit boek een uitkomst.

Meer info op Bol


Change by Design

Tim Brown

Cover Change by Design

Change by Design is een boek over alle aspecten van Design Thinking. Wat is het? Hoe doe ik het? Hoe pas ik het toe? Je leert er alles over in dit boek. En mocht je zeker willen weten dat je te maken hebt met een expert: het boek is geschreven door de CEO van IDEO, een van de top 10 meest innovatieve bedrijven ter wereld. Als er één boek is om je alles over Design Thinking te vertellen, dan is het Change by Design.

Meer info op Bol


Don't Make Me Think

Steve Krug

Cover Don't Make Me Think

Een veel voorkomende valkuil voor designers is dat het zeer moeilijk kan zijn om je volledig in te leven in de toekomstige gebruikers. Wat voor jou heel logisch is, kan voor een gemiddelde gebruiker een onmogelijke puzzel zijn. Met Don’t Make Me Think leer jij precies te denken als je gebruikers, zodat je jouw gebruikerservaring perfect aan kan laten sluiten. De principes zijn in alle velden van design toe te passen en de kennis is in de wereld van conversie-optimalisatie onmisbaar.

Meer info op Bol


The Non-Designers Design Book

Robin Williams

Cover The Non-Designers Design Book

Nee, helaas, dit boek is niet geschreven door die Robin Williams, maar dat doet niet weg dat The Non-Designers Design Book een must-read is voor beginnende designers. Tussen alle droge theorieboeken legt dit boek helder uit hoe je met beter design beter kan communiceren, aan de hand van heldere en uitgebreide voorbeelden. Als jij graag je designs mooier en effectiever wil maken, zul je geen boek vinden dat helderder en toegankelijker is dan deze.

Meer info op Bol

Overtuigen en psychologie


Influence: The Psychology of Persuasion

Robert Cialdini

Cover Influence Psychology of Persuasion

Als je iets met online marketing doet, dan zal de naam Cialdini vast en zeker bekend klinken. Dat is niet zonder reden. De zes universele principes van Cialdini (blog) zijn sommige van de meest gebruikte principes in de wereld marketing en dit boek is waar dat allemaal begon. Leer alles over waarom mensen “ja” zeggen, en hoe je mensen zover krijgt dat ze “ja” tegen jou zeggen. Duik de diepte in met de zes principes. Leer hoe jij jouw klanten op zo’n manier kan aanspreken dat ze simpelweg niet kunnen weigeren.

Meer info op Bol


Hooked

Nir Eyal

Cover Hooked

Als je een digitaal product zoals een website of app ontwikkelt, dan is je grootste wens natuurlijk dat gebruikers keer op keer terugkomen om het te blijven gebruiken. Je wilt dat het een gewoonte wordt. In Hooked leer je de trucjes om dit voor mekaar te krijgen. Met dit boek kan jouw app de volgende app worden die gebruikers uit automatisme aantikken als je hun telefoon pakken. Gebaseerd op jaren aan onderzoek en vol met praktische tips, dit boek is een uitkomst voor designers die werken aan dit soort sites en apps.

Meer info op Bol


Evil By Design

Chris Nodder

Cover Evil By Design

In dit boek wordt design een beetje in een ander licht gezet. In Evil By Design zal je niet alleen leren hoe grote bedrijven je onbewust(e) beïnvloeden, maar ook hoe je deze technieken zelf toe kan passen. Bewandel het pad der zeven zonden, en leer hoe je je gebruikers over dit pad naar jouw product kan leiden. Het is leuk om te lezen, maar biedt tegelijk verrassend veel diepgang over hoe kleine aspecten een groot verschil kunnen maken.

Meer info op Bol


Pre-Suasion: A Revolutionary Way to Influence and Persuade

Robert Cialdini

Cover Pre-Suasion

We blijven nog even bij dr. Cialdini met ons volgende boek, Pre-Suasion. Mensen overtuigen wanneer je ze een vraag stelt is één ding, maar kan je mensen ook beïnvloeden voordat je de vraag stelt? Het antwoord is ja, en Robert Cialdini legt je in dit boek precies uit hoe dat moet. Leer alles over priming; het voorbereiden van mensen om ja te zeggen voordat je de vraag stelt - en wordt een meester in het overtuigen.

Meer info op Bol


Hoe Je Vrienden Maakt en Mensen Beïnvloedt

Dale Carnegie

Cover Hoe Je Vrienden Maakt en Mensen Beïnvloedt

How To Win Friends and Influence People is niet direct gefocust op conversie-optimalisatie of design, maar dit boek is zo goed dat je er ook buiten je werk enorm veel profijt van zult hebben. In dit boek leer je op een toegankelijke manier hoe je je beter kan gedragen tegenover andere mensen. Deze principes kun je perfect toepassen op je site, maar ook als je bijvoorbeeld met je collega’s aan het kletsen bent (of moet overtuigen van een a/b test idee). Het originele boek is intussen al ruim 90(!) jaar oud, maar de kennis die erin staat verjaart nooit.

Meer info op Bol


Neuro Web Design

Susan M. Weinschenk

Cover Neuro Web Design

Mensen maken keuzes, maar waarom maken ze die keuzes? Wat is de wetenschappelijke verklaring achter dit keuzeproces, en hoe kun je hier op inspelen? In Neuro Web Design wordt de wetenschap achter processen op een toegankelijke manier uitgelegd, en leer je hoe je dit in je website toe kan passen om je gebruikers te overtuigen te converteren. Neuromarketing is een veelbelovend, maar soms ingewikkeld speelveld. Maar hen die weten hoe ze het kunnen benutten, zullen geheid de competitie achter zich laten.

Meer info op Bol


Predictably Irrational

Dan Ariely

Cover Predictably Irrational

Als je erover nadenkt maken we soms best rare keuzes. Waarom vergelijk ik alle opties om een zo goedkoop mogelijke treinreis naar Amsterdam te krijgen, maar betaal ik op het station vervolgens gerust 5 euro voor een kop koffie van de Starbucks? Deze keuzes lijken misschien willekeurig of onbenullig, maar er zit een structuur achter. Een structuur die je kan leren beheersen en sturen bij zowel jezelf als anderen. In Predictably Irrational leert Dan Ariely je precies hoe je dit kunt doen.

Meer info op Bol


Ons Feilbare Denken

Daniel Kahneman

Cover Ons Feilbare Denken

In dit boek werpt auteur Daniel Kahneman een unieke blik op onze manier van denken; namelijk dat ons denken werkt volgens twee systemen. Een systeem is snel, intuïtief en emotioneel, en het andere is langzamer, meer weldenkend en praktischer. Deze twee systemen besturen samen onze gedachten, maar kunnen ons soms ook misleiden als het verkeerde systeem de controle pakt. In Ons Feilbare Denken leert dokter Kahneman je hoe je met je designs in kan spelen op deze twee systemen.

Meer info op Bol


Brainfluence

Roger Dooley

Cover Brainfluence

Met de tagline “100 manieren om consumenten te overtuigen met neuromarketing” is het vrij helder wat je van dit boek mag verwachten. Roger Dooley biedt in dit boek aan de hand van heldere voorbeelden 100 trucs die je kan gebruiken om je consumenten te overtuigen te converteren. Brainfluence biedt unieke tips en trucs die je nergens anders zult vinden, maar die je website wel een flinke boost kunnen geven.

Meer info op Bol

Conversie-optimalisatie


Landing Page Optimization

Tim Ash

Cover Landing Page Optimization

Elke CRO-specialist weet hoe belangrijk goede landingspagina’s zijn voor een effectieve online strategie. In dit boek neemt CRO-expert Tim Ash je mee door de wereld van landingspagina’s. Je leert niet alleen hoe en waarom landingspagina’s zo belangrijk zijn, maar ook hoe je ze zo effectief mogelijk kan maken. Grijp de aandacht van je bezoekers, en houdt die aandacht vast met behulp van dit boek.

Meer info op Bol


Hacking Growth

Sean Ellis en Morgan Brown

Cover Hacking Growth

Hacking Growth is een must-read vol met concrete ideeën en methoden om de groei van je business flink te versnellen. Dit boek bevat bewezen effectieve technieken die worden gebruikt door top techbedrijven zoals Dropbox en Airbnb. Dit is het type boek waar je bijna elke zin wel kan markeren, zo vol zit het met goede tips en trucs. Als jij de groei van je business een boost wilt geven (en wie wil dat nou niet?), dan is dit een topboek.

Meer info op Bol


Making Websites Win

Karl Blanks en Ben Jesson

Cover Making Websites Win

Making Websites Win is een vrij recent boek (pas net een jaar oud), en het is een fantastisch boek voor CRO-specialisten om te lezen. Het is geschreven door de oprichters van Conversion Rate Experts; de mensen die het concept conversie-optimalisatie praktisch hebben bedacht. Dus als iemand weet waar ze het over hebben, zijn zij het. Dit boek bevat concrete informatie en technieken gebaseerd op ruim 10 jaar kennis, waar elke CRO-specialist wijsheid uit kan halen.

Meer info op Bol


How To Build Websites That Sell

Peep Laja

Cover How To Build Websites That Sell

Als je geregeld tijd besteed aan het lezen van informatie over conversie-optimalisatie, dan zal je ConversionXL vast al wel kennen. Dit boek is van de oprichter van ConversionXL, Peep Laja. How To Build Websites That Sell bevat zowel informatie uit zijn beste blogs, als gloednieuwe inhoud. Leer over de processen die Peep met zijn cliënten doorloopt, en leer hoe jij met jouw website meer kan gaan verdienen.

Meer info op Bol


You Should Test That!

Chris Goward

Cover You Should Test That!

Een van mijn persoonlijke favorieten. You Should Test That! is een uitgebreid boek dat aan de hand van case studies jou alles leert over de beste conversie-optimalisatie tactieken. Dit boek biedt je niet alleen de nodige kennis over conversie-optimalisatie om flink mee vooruit te kunnen, maar helpt je ook om de mindset te ontwikkelen die iedereen die aan conversie-optimalisatie doet zou moeten hebben: Heb je een idee? You Should Test That!

Meer info op Bol


A/B Testing

Dan Siroker en Pete Koomen

Cover A/B Testing

A/B Testing is geschreven door de oprichters van Optimizely, en een van de schrijvers heeft voor de campagne van President Obama gewerkt, dus je weet dat ze weten waar ze het over hebben. Dit boek legt je precies uit hoe A/B testen in zijn werk gaat, en hoe jij met A/B testen jouw pagina zo goed mogelijk kan maken. Het lijkt misschien wat gelimiteerder dan de andere boeken, maar met hoe essentieel A/B testen is bij conversie-optimalisatie, is dit boek absoluut het lezen waard.

Meer info op Bol


Handboek Conversieoptimalisatie

Theo Lentjes, Sanne van den Adel e.a.

Cover Handboek Conversieoptimalisatie

Het Handboek Conversieoptimalisatie is precies wat de titel belooft. Dit is een compact en toegankelijk boek dat je alle informatie geeft die je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen. Het boek is intussen misschien ietwat oud, maar alle informatie is en blijft nog steeds relevant. Als je net begint met CRO en je staat te trappelen om erin te duiken, dan is het Handboek Conversieoptimalisatie perfect voor jou.

Meer info op Bol


Copywriting


Everybody Writes

Ann Handley

Cover Everybody Writes

Vandaag de dag is iedereen een schrijver. Of het nou gaat om tekst op je pagina, of om een simpele social media post, als je tekst schrijft ben je een schrijver. Maar effectief schrijven, de juiste woorden vinden en je publiek aanspreken kan best moeilijk zijn. In dit boek biedt Ann Handley je enorm sterke tips om jouw schrijven naar het volgende niveau te tillen. Het leest daarnaast ook nog eens heel lekker, dus kortom, een absolute aanrader.

Meer info op Bol


Headline Formulas

Gijs Wierda

Cover Headline Formulas

Yep, dit boek heb ik geschreven 🤓. De titel van je pagina is misschien wel een van de belangrijkste elementen op je pagina. Deze moet ten slotte direct de aandacht van je lezers grijpen en vasthouden. Maar het bedenken van een goede titel kan enorm moeilijk zijn. Wij weten hoe moeilijk het is, en daarom willen we je helpen. Headline Formulas bevat meer dan 200 titels die zijn getest en geoptimaliseerd voor maximale conversies. Kies een passende titel, vul de openingen in, en voila!

Meer info op Bol


Contagious

Jonah Berger

Cover Contagious

Waarom gaan sommige video’s viral? Waarom praten mensen meer over het ene product dan over het andere? Hoe zorg je dat een product “aanslaat”? Elke marketeer weet dat er geen waardevollere marketing is dan mond-tot-mond reclame, maar hoe genereer je dit? Dit is de vraag waar Jonah Berger niet alleen het antwoord op zoekt, maar ook heeft gevonden. In dit boek leer je het antwoord zelf.

Meer info op Bol


Pitch Anything

Oren Klaff

Cover Pitch Anything

Je pitcht misschien vaker dingen dan je denkt. Of het nou gaat om het verkopen van je designs, jezelf pitchen aan een potentiële cliënt, of gewoon een idee delen met een collega, effectief pitchen is de sleutel om jouw ideeën aan de man te brengen. In dit boek leer je hoe je jouw pitches zo meeslepend, interessant en effectief mogelijk kan maken. Het zal je helpen in het echte leven, maar veel van de tips zijn ook online goed toe te passen.

Meer info op Bol


Advertising Headlines That Make You Rich

David Garfinkel

Cover Advertising Headlines That Make You Rich

Goede titels en kopjes kunnen je website gigantisch succes opleveren. Slechte titels en kopjes kunnen je website keihard onderuit brengen. Maar hoe schrijf je nu zelf een echt goede titel? Advertising Headlines That Make You Rich leert je alles over het schrijven van een goede copy op een toegankelijke simpele manier.

Meer info op Bol


Heb je nog een leuke suggestie? Stuur me een berichtje!

nieuwsbrief gijs wierda

Ontvang als eerste mijn nieuwste blogs:

 Gratis marketing & conversie tips
 Max één e-mail per maand

Net gepubliceerd op mijn conversie-optimalisatie blog:

Een conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics<

Conversie-optimalisatie goudmijn: Site Search in Google Analytics

Mijn favoriete Site Search rapporten en analyses in Google Analytics. Ontdek hoe jij je zoekfunctie kunt verbeteren.

Lees artikel
Psychologische prijzen

Psychologische prijzen: de ultieme gids met 30 tips en voorbeelden

Krachtige psychologische prijs principes die je kunt toepassen om je prijs(weergave) te verbeteren.

Lees artikel